Твърде вероятно е положението за бизнеса и домакинствата да се влоши

...
Твърде вероятно е положението за бизнеса и домакинствата да се влоши
Коментари Харесай

Експерт: Домакинства и бизнес ще пострад от поскъпването на ток, парно, газ

" Твърде евентуално е положението за бизнеса и семействата да се утежни още повече през зимата в следствие от повишаването на природния газ и тока. Може да се чака усилване на популистки апели против " зеления преход ". Но в дълготраен проект верният отговор на рецесията е не връщане към въглищните централи, а повече старания за асимилиране на локалните възобновими запаси ". Това сподели пред БНР Мартин Владимиров от Центъра за проучване на демокрацията.

По думите му през тази година водещият фактор, който движи цените на тока, е цената на природния газ.

" Ролята на природния газ на европейските енергийни пазари набъбна доста. Голяма причина за това е, че въглищните централи на Стария континент стават все по-неконкурентно способни при по-високите цени на излъчванията. Много от тези централи минават на природен газ, който през последните години беше на рекордно ниски равнища. Разбираме, че диверсификацията е извънредно значима и би трябвало да създадем максимума, с цел да помогнем на колкото се може по-различни различни снабдители да имат достъп до пазара в Европа ". 

В предаването " Събота 150 " Владимиров уточни, че е мъчно да се потвърди целенасочена интервенция на " Газпром " в тази ситуация:

" Трябваше да се вгледаме деликатно доста по-рано в държанието на Русия. Действията могат да се обяснят като едно мигане на Европа в дълготраен проект, че прекосяването към природен газ като краткотрайно гориво за енергийния преход ще значи, че с Русия би трябвало да се съобразяваме всички. Надявам се, че рецесията, която избухна, ще подтикне Европа да се замисли дали не би трябвало да промени своя енергиен курс ".

 България и страните от Югоизточна Европа са добре предпазени от промяна на енергийния бранш, тъй като в района има нуклеарни централи, водноеелектрически централи с огромна мощ, слънчеви централи, вятърни централи. Имаме добре работещ районен пазар, който е добре обвързван, положителни Владимиров.

" Ние се оправяме по-добре от другите страни в Европа ".

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР